Fotoškola "Moje kulturno blago" - Smart Office Banja Luka

Fotoškola "Moje kulturno blago"

Ostanite informisani o dešavanjima i novostima o našem prostoru.

POZIV ZA UČEŠĆE U FOTOŠKOLI „MOJE KULTURNO BLAGO“

Kulturni turizam je pokretač razumijevanja, posebno među mladima. Turistička industrija, kulturni i kreativni sektor su znatno pogođeni posljedicama pandemije, a pružaju brojne prilike za uživanje u prirodnim i kulturnim bogatstvima koje nam naša država nudi. Istraživanje svog okruženja i učenje o zanimljivostima kulturne baštine omogućava nam da očima stranca sagledamo svu ljepotu i jedinstvenost Bosne.
Kulturni turizam je pokretač razumijevanja, posebno među mladima. Turistička industrija, kulturni i kreativni sektor su znatno pogođeni posljedicama pandemije, a pružaju brojne prilike za uživanje u prirodnim i kulturnim bogatstvima koje nam naša država nudi. Istraživanje svog okruženja i učenje o zanimljivostima kulturne baštine omogućava nam da očima stranca sagledamo svu ljepotu i jedinstvenost Bosne i Hercegovine.
 
U skladu s tim, Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini će u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci i Tuzli, organizirati dvodnevnu fotoškolu, nakon čega će uslijediti takmičenje iz foto reportaža, u okviru kojeg ćemo pozvati mlade ljude da pokažu ljepote Bosne i Hercegovine (kulturu, prirodu, tradiciju, zanate, orijentire i ljude) i učine je turističkim odredištem za domaće i strane turiste.
 
Ovom prilikom pozivamo ljubitelje fotografije i foto reportaže (učestvujte sa svojim mobitelima/ foto aparatima, a ponesite i laptop ako imate) da se prijave za učešće u foto radionici koja će se održati u:
 
Banjaluci – 5. i 6. jula (ponedjeljak, utorak) u SMART HUB od 10:00 do 17:00
 
Tuzli – 7. i 8.jula (srijeda, četvrtak) u prostoru BIT Centra – Trg slobode 16 od 10:00 do 17:00
 
Mostaru – 12. i 13. jula (ponedjeljak, utorak) u Yunus Emre Enstitüsü – Mostar, Maršala Tita 162 od 10:00 do 17:00
 
Sarajevu – 14. i 15. jula (srijeda, četvrtak) u Kutchi, Skenderija 15 od 10:00 do 17:00
 
Sve radionice održavaju se na otvorenom uz poštovanje svih sigurnosnih mjera zaštite, a uz zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, svim učesnicima biće osiguran ručak i prigodno osvježenje.
 
S obzirom da je broj mjesta ograničen (predviđeno je do 15 učesnika) molimo sve zainteresovane mlade ljude između 15 i 18 godina da se prijave na e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. do 7.7. 2021.  (za radionice u Sarajevu i Mostaru) kako bi na vrijeme osigurali svoje mjesto.
 
Radionice će voditi eminentni fotograf s više od 10 godina iskustva u tom polju, Jasmin Agović koji je bio uključen u razne fotografske projekte povezane s kulturom, putnim blogovima, dokumentarističkim i medijskim izvještavanjem. On je i tvorac EUIC-ovog tutoriala za online školu fotografije koji bilježi više od 3.500 pregleda na YouTube-u te voditelj foto škole „Uhvati trenutak“ održane 2020. godine. Izložba najboljih radova dostupna je ovdje.