S.P. ili D.O.O.? - Razlike i prednosti - Smart Office Banja Luka

S.P. ili D.O.O.? - Razlike i prednosti

Koji su troškovi otvaranja, poreski troškovi, porez na dobit / dohodak, ali i ostale razlike izmedju S.P. i D.O.O. poslovnog subjekta u Republici Srpskoj.

Jedna od glavnih nedoumica do kojih dolazimo sa idejom o registraciji poslovnog subjekta jeste da li registrovati S.P. ili D.O.O.. Koliko čitav proces realizacije iziskuje ulaganja i koje su to glavne osobine i razlike koje bi trebalo da znamo prije samog početka? Ukoliko upravo istražujete svoje opcije, u narednih par minuta možete da prikupite najbitnije informacije koje smo spakovali upravo ovdje. 
 
Pa, da počnemo.
 
Pri registraciji firme u Republici Srpskoj, na izbor su nam date dvije opcije: samostalni preduzetnik (S.P.) i društvo sa ograničenom odgovornošću (D.O.O.). Razlike između ova dva oblika registracije su mnogobrojne te ćemo ih prelaziti segmentalno. 
 

1. Razlike u odgovornosti

Jedna od osnovnih razlika je razlika u odgovornosti. U pravnom smislu društvo ograničene odgovornosti je pravno lice dok je samostalni preduzetnik fizičko lice. To znači da S.P. odgovara cjelokupnom imovinom dok osnivač D.O.O. firme, kao pravno lice, odgovara samo do visine osnivačkog kapitala koji je minimalno 1,00 KM. 
 

2. Poslovne djelatnosti

S.P. ne može da se bavi svim poslovima kao i D.O.O.. Prostije rečeno - postoje djelatnosti kojima se može baviti isključivo D.O.O.. Za detaljnije informacije o djelatnosti kojima se S.P. (ne) može baviti predlažemo da kontaktirate Gradsku upravu (odjel za preduzetnike). 
 

3. Troškovi otvaranja 

Registracija D.O.O. vrši se u privrednom sudu, a registracija S.P. u nadležnoj opštini. Kada govorimo o otvaranju, troškovi za S.P. su skoro pa zanemarivi dok su za D.O.O. znatno veći. Ako se odlučite registrovati kao S.P. prvi put ste oslobođeni plaćanja gradske takse koja iznosi 30,00 KM. Izrada pečata u oba slučaja košta oko 40,00 KM. Troškovi otvaranja D.O.O. okvirno iznose do 400,00 KM. 

 

4. Poreski troškovi 

Razlike se nalaze i u plaćanju poreza na dobit odnosno poreza na dohodak. U slučaju S.P. razlikujemo malog i velikog preduzetnika. Mali preduzetnik plaća porez 2% od ukupnog prihoda tj. minimalno 600,00 KM godišnje. Malim preduzetnicima se smatraju samostalni preduzetnici koja nemaju više od 3 zaposlena i imaju prihode manje od 50.000,00 KM godišnje. Veliki preduzetnik i D.O.O. plaćaju porez u iznosu od 10% na razliku između prihoda i rashoda.
 
Govoreći o poreskim troškovima firme, uzećemo primjer razlike između S.P. i D.O.O. troška poslovnog putovanja. Na primjer, vlasnik firme treba da ide na poslovno putovanje. S.P. pravno gledano, nije zaposleno lice dok odgovorno lice društva sa ograničenom odgovornošću jeste. To znači da dnevnice koje vlasnik S.P. firme zaradi ne može da knjiži kao rashod odnosno trošak firme, dok D.O.O. može.
 

5. Dobit / dohodak

Kada govorimo o podizanju dobiti, S.P. može da raspolaže svim svojim sredstvima. Podizanje dobiti kod D.O.O. može da se uradi nakon donošenja odluke društva o istom. Kako je za kapital društva odgovorno samo društvo, potrebna je saglasnost svih odgovornih lica. Bilo da govorimo o firmi koja ima jednog osnivača ili više procedura je ista.
 

6. Izmjene u registraciji

Razlike pri izmjenama u registraciji između D.O.O. i S.P. nisu zanemarive. Na primjer, da bi izvršio promjenu adrese u rješenju, S.P. treba samo da uplati gradsku taksu u vrijednosti od 32,00 KM i novo rješenje dobija u roku od 2 do 3 radna dana. 
Promjene u rješenjima D.O.O. iziskuju prvenstveno prikupljanje sve potrebne dokumentacije koje se odnosi u APIF. Zaprimanje i obrada zahtjeva iznose 35,00 KM po promjeni Za izmjenu podataka u rješenjima plaća se i sudska taksa od 135 KM,00 po izmjeni. Za dostavljanje upisanih podataka zbog njihovog objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srpske” plaća se taksa od 50,00 KM, po zahtjevu. 
Na primjer, ako D.O.O. želi da promijeni adresu, ta promjena će da koštati 185,00 KM. Ako donosite više izmjena od jednom, taksu za objavljivanje u “Službenom glasniku Republike Srpske” plaćate samo jednom (zahtjev za izmjenu direktora i adrese firme zajedno iznosi 320,00 KM, a pojedinačne izmjene 370,00 KM). Novo rješenje se čeka i do 15 radnih dana.
Sve izmjene u rješenjima za D.O.O. se vrše u APIF-u, a za S.P. u Gradskoj upravi. 
 

7. Pauziranje 

Jedna od velikih prednosti koje posjeduje S.P. u odnosu na D.O.O. je opcija pauziranja ili laički rečeno “zaleđivanja” poslovanja. Ako S.P. u nekom momentu odluči da stopira poslovanje, u tom periodu prekida se plaćanje poreza i doprinosa. D.O.O. je u svakom slučaju dužan da nastavi isplaćivati obaveze državi.
 

8. Knjigovodstvo

Pri registraciji poslovnog subjekta treba donijeti donijeti odluku o tome ko će biti lice odgovorno za vođenje knjiga. Ako otvorite S.P. troškovi knjigovodstva su manji, a imate i mogućnost samostalnog vođenja knjiga. U slučaju otvaranja D.O.O. obavezno je vođenje poslovnih knjiga od strane knjigovodstvenog biroa ili licenciranog knjigovodje.
 

9. Troškovi zatvaranja 

Zatvaranje S.P. je prilično jednostavno. Potrebno je popuniti obrazac o prestanku djelatnosti i vaše rješenje je gotovo u roku od 3 dana. Cijena zatvaranja S.P. je ista kao i cijena otvaranja. 
Procedura zatvaranja D.O.O. je malo složenija jer se odvija putem privrednog suda. Ako D.O.O. nema dugovanja čitav proces je jeftiniji i odluka o zatvaranju se donosi već u prvom ročištu. U tom slučaju troškovi iznose okvirno 200,00 KM. Kada firma ima dugovanja potrebno je predati zahtjev za stečajni ili likvidacioni postupak, takođe, u privredni sud. Sud imenuje stečajnog/likvidacionog upravnika. Postupak traje duže, iziskuje više novca te se zakazuju dalja ročišta i pozivaju povjerioci.
 
 
 
 

Kao što vidite razlike su mnoge. Ipak, možemo da izdvojimo koja je to najveća prednost za S.P. a koja za D.O.O.: S.P. bez pogovora ima manje troškove za razliku od D.O.O., dok prednost koju posjeduje društvo je u vezi odgovornosti. Kao što smo spomenuli ranije, osnivač/i D.O.O. odgovaraju samo do visine osnivačkog kapitala. 

 
Uzimajući sve pomenuto u obzir izbor se svodi na sljedeće: S.P. je pravi izbor za vas ako ste zanatlije, freelanceri, konsultanti i slično. Ako će vaš godišnji prihod iznositi do 50.000,00 KM vjerujemo da je S.P. pravi izbor za vas.
Sa druge strane, izbor za D.O.O. predlažemo ako će se vaša firma baviti ozbiljnijom djelatnošću (npr. import i export), uz pretpostavku da samim tim planirate imati i veći broj radnika. 
 
Ako je vaš izbor jasan i konačan, naredni korak je prikupljanje potrebne dokumentacije. Na našem blogu “Registracija firme: Vodič za nove preduzetnike” možete pronaći detaljan spisak potrebne dokumentacije.

Takođe vam predlažemo da pogledate našu ponudu i pronađete idealan paket za vas. Bilo da vam je potrebno sjedište firme, kancelarija za rad ili knjigovodstvene usluge, sigurni smo da ćete kod nas  pronaći sve što vam je potrebno na jednom mjestu.
 
Ukoliko i dalje imate nedoumica ili su vam potrebne dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate i zakažete besplatne konsultacije. Vjerujemo da će vam sastanak sa našim timom pomoći pri donošenju konačne odluke.
 

Sjedište kompanije već od 130KM mjesečno!

Pokrenite vlastiti biznis uz minimalne troškove.

Česta pitanja    Paketi i cijene