Rad od kuće: Kako ostati produktivan (normalan)? - Smart Office Banja Luka

Rad od kuće: Kako ostati produktivan (normalan)?

Smart Office Blog

Ukoliko vam rad od kuće i nije baš privlačan, a s obzirom na novonastalu situaciju, primorani ste da ostanete baš tu, pročitajte nekoliko savjeta koji vam mogu biti od značaja dok se ponovo ne vratite na vaše radno mjesto kojem se (sigurno) radujete, baš kao i mi.
 

1. Prihvatite situaciju

“Od svih ratnika najjača su dva: vrijeme i strpljenje.”
Rad od kuće može da bude izazovniji nego što nam se čini. Međutim, što prije postanemo svjesni situacije u kojoj se nalazimo lakše ćemo izdržati taj period i moći ćemo efikasnije da se fokusiramo na posao. Za početak je bitno da ne očekujete savršenu radnu atmosferu, pogotovo ako živite sa porodicom, ali uz pomoć određenih restrikcija, moguće je zadržati potrebnu motivaciju. Najbitnije je da sebi date malo vremena kako biste se prilagodili svemu. Zaključak: budite strpljivi! 
 
 

2. Napravite svoju rutinu

“Navika je najviša vlast u ljudskom životu.”
Iako sada može biti mnogo faktora koji bi mogli poremetiti vaše planove, uvijek je lakše vratiti se poslu ukoliko imate određenu rutinu. Ako nemate određeno radno vrijeme kada morate da budete online, odredite ga sami. Ovo je možda i najteži dio, ali je zato najefikasniji! Napravite sebi plan: kada započinjete sa radom, kada je vrijeme za pauzu, vrijeme za ručak, i sl.
 

3. Distancirajte se

“Ljudi vas iskorišćavaju samo sa vašom dozvolom.”
U ovom slučaju mislimo na distanciranje od svakodnevnih informacija koje dopiru do nas. Možda vaši prijatelji sada imaju “viška” slobodnog vremena te vas tako konstantno bombarduju najnovijim informacijama koje mogu da utiču na vašu produktivnost. Telefon ugasite ukoliko vam nije potreban.
 
 

4. Odredite pravila 

“Djeci su potrebniji uzori nego kritike.”
Ovo je posebno bitno ukoliko ne živite sami, jer ste sada svojim ukućanima uvijek dostupni. Zato je važno da im jasno stavite do znanja kada radite, a kada ćete moći da se posvetite njima ili nekim kućnim obavezama koje čekaju na vas (a sigurni smo da će ih sada biti više nego inače).
 

5. Radite u kratkim vremenskim intervalima

“Vrijeme nema zube, ali sve nagriza.”
Napravite pauzu svakih 45-60 minuta kako biste ostali produktivni tokom cijelog radnog dana. Na ovaj način možete izbjeći situaciju u kojoj ste radili 3 sata i odmarali 2, što može da ima negativan uticaj na vašu produktivnost.
 
 

6. Ne zaboravite na druženje

“Prijatelj se u nevolji poznaje, kao zlato u vatri.”
I za kraj: družite se! U kancelariji sigurno svako malo proćaskate sa nekim, zar ne? Pozovite svoje radne kolege, provjerite kako su, napravite zajedničku “virtuelnu” pauzu. 
 
 
Bitno je da ostanemo pozitivni i da ne zanemarimo porodicu i prijatelje. #stayhome #staysafe ❤️


 
 

Sjedište kompanije već od 130KM mjesečno!

Pokrenite vlastiti biznis uz minimalne troškove i pojednostavite svoje poslovanje.

Više informacija    Paketi i cijene