Teorija ili praksa - šta je stvarno bitnije? - Smart Office Banja Luka

Teorija ili praksa - šta je stvarno bitnije?

Smart Office Banja Luka

Pitanje je ekvivalentno onom milenijskom “Kokoška ili jaje – šta je starije?”, jer na kraju dana, jedno bez drugog suštinski ne može. Ipak, istina je da nemali broj studenata, nakon četiri godine prženja stolice do usijanja i bolonjskog indeksiranja znanja, u vrli novi svijet rada zakorači bez dana testiranja teorije.

Zašto

Jedni će reći da prilika naprosto nema, jer živimo gdje živimo. Drugi će se voditi onom dobrom starom “daj ti samo da ja položim ovo, da me starci više ne jašu”. A treći će preuzeti stvari u svoje ruke i dokazati da “prilika ima, samo moraš da se izboriš za njih, baš kao i za sve što vrijedi u životu”.

Takve jedne “treće” ovih dana možete sresti u ulici Sime Šolaje 1a, u coworking zajednici koja na jednom mjestu okuplja frilensere, slobodne kreativce i nezavisne profesionalce, u radnoj sredini znanoj pod imenom Smart Office Coworking BL. I šta tamo rade, pitate se?

Četrdeset studenata i studentkinja sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjoj Luci (to su ovi treći) trenutno učestvuje u projektu koji za cilj ima upravo pružanje prilike mladim arhitektonskim nadama da teoriju svoje nauke i umjetnosti pretoče u stvarnost. Sam projekat je osmišljen kao takmičenje u kojem će studenti treće i četvrte godine dostavljati idejna rješenja za parter ispred Smart Office prostora.

Podijeljeni u 14 timova, učesnici projekta su već dobili okvirni budžet, raspoložive materijale te smjernice za rad, usklađene sa postojećim konceptom enterijera coworking dvoetaže, konceptom osmišljenim od strane talentovanog dvojca LU Architects, Lazara Stanišljevića i Une Dakić. Predložena rješenja će biti ocijenjena od strane žirija, koji čine predstavnici Smart Office-a kao investitori, LU arhitekte, Malina Čvoro, docent i prodekan za nastavu, koja je ujedno i vođa cijelog projekta, te student demonstrator Maja Medić.

Pobjedničko rješenje će biti realizovano na proljeće, a kao šlag na upriličenu tortu, četvorka koja svojom kreativnošću obori žiri s nogu dobija priliku da mjesec dana besplatno koristi radni prostor i benefite Smart Office-a, te da cijelu jednu godinu besplatno koristi HeySuccess.com, website koji je baza prilika za studente, mlade i sve koji spadaju u kategoriju “onih trećih”.

Dobra priča, zar ne?

Studenti će, prije uzimanja one rolne papira u ruke, proći kroz cijeli jedan proces promišljanja i projektovanja za stvarnog investitora, a sve sa sasvim stvarnim budžetom za izvođenje projekta. Prije pečatiranja indeksiranog znanja, otkriće za šta su tačno pržili stolice te u svoj radni portfolio upisati prvi veliki projekat. S druge strane, članovi Smart Office-a će možda dobiti priliku da prošire svoju mrežu kreativaca, a sigurno dobiti šansu da u toplijim danima rade u kancelariji na otvorenom.
Sve je to super, nego da se mi vratimo na početak priče, na onaj duel između teorije i prakse.
 
To zaista nikad nije bilo ni pitanje. I ne smije ni da bude. 

Teorija i praksa, kokoška, jaje i kajgana - samo tako može i samo tako mora. Kako u svijetu arhitekture i građevine, tako i u svim drugim oblastima nauke, umjetnosti, pa čak i zanata. Ali, ono što je odgovornost, kako uspješnih kompanija, tako i uspješnih pojedinaca, jeste da otvore vrata prilike za sve one iz kategorije “trećih”. Ništa više, a ni manje.

Jer prilika za studente arhitekture i građevine stvarno ne bi trebalo da bude osmo svjetsko čudo. Njihov rad bi trebalo da proširi vidike liste arhitektonskih i građevinskih čuda, te liste veličanstvenih dostignuća čovjeka i civilizacije. A da se to desi, potrebno je samo jedno.

Njihovom teoretskom znanju dati praktična krila.

Red, rad i prilika. 
I eto ti osmog svjetskog čuda.

Autorka teksta: Bloginja

>  Koncepti koji su ušli u uži izbor